(Yapılan işlemlerin aynısı Linux veya macOS terminalinde de geçerlidir.)
Windows’da IDE yerine cmd’den Java kodu derlemek için önce deneme bir kod yazalım.
Bu işleme başlamadan önce bilgisayarımızda JDK’nın kurulu olduğundan emin olalım. Öncelikle masaüstünde veya istediğiniz herhangi bir yerde boş bir klasör açalım ve bir text editörü açarak içine bu kodu yazalım:
public class Deneme {
public static void main(String[] args) {
System.out.println("Deneme.");
}
}
Sonrasında yazdığımız bu kodu açtığımız klasörün içine kaydedelim ve adını Deneme.java yapalım.
Ardından cmd’yi çalım. Powershell kullanmamıza gerek yok, yapacağımız şey cmd’de kodumuzun olduğu klasörün konumuna gitmek.
Cmd ilk açıldığında system32’nin içini gösteriyor olacaktır. Varsayalım klasörünüzü masaüstüne açtınız. Klasöre gitmek için:
cd \ // C:\'ye dönmeniz için.
cd Users
cd furkan // Benim kullanıcı adım furkan, sizinki neyse onu yazın.
cd Desktop
cd javaTest // Oluşturduğunuz klasörün adını javaTest varsayalım.
javaTest klasörüne ulaştıktan sonra önce kodu derlememiz gerekiyor. Bunun için:
javac Deneme.java
Eğer ki hata aldıysanız sisteme (PATH) javac’ı tanıtmamız lazım.
Bunun için:
Bu bilgisayar’a sağ tıklayıp özellikler diyoruz.
Ardından soldaki menüden gelişmiş sistem ayarlarına geliyoruz. Açılan sistem özellikleri kısmından gelişmiş sekmesinin en altındaki ortam değişkenlerini açıyoruz.
Yukarıda kullanıcı değişkenleri kısmında Path’i seçip düzenle diyoruz ve açılan pencerede yeni diyip Path’in sonuna JDK’nın içindeki javac’ın konumunu yazıyoruz. Örnek olarak benim bilgisayarımda bu konumda: C:\Program Files\Java\jdk1.8.0_191\bin
Eğer Path yoksa kullanıcı değişkenleri kısmının altından yeni diyip değişken adı kısmına PATH, değişken değeri kısmına ise javac’ın konumunu yazıyoruz ve ne olur ne olmaz bilgisayarımızı yeniden başlatıyoruz.
Artık javac hata vermeyecek.
Kodumuzu derledikten sonra main fonksiyonumuzun içinde olduğu class’ın adında bir class uzantılı bir dosya oluşacak. Bu class dosyasını istediğimiz her platformda çalıştırabiliriz. Yapacağımız son işlem bu dosyayı yorumlamak. Oluşan class dosyamız Deneme.class şeklinde. Bunu yorumlamak için:
java Deneme
Ekran çıktısı olarak Deneme. yazısını görüyoruz. İşlem bu kadar. İyi çalışmalar.
İlk Yorumu Siz Yapın